Pobierz Menu

O nas

Browar Pod Zamkiem to inicjatywa rodzinna Hanny i Hieronima Łangowskich, zlokalizowanym w kamienicy w bezpośrednim sąsiedztwie i górującym nad nią Zamku Książąt Pomorskich. Restauracja usytuowana jest w tętniącej niegdyś życiem historycznej części Szczecina, która podczas działań wojennych została niemal całkowicie zniszczona poprzez dywanowe bombardowania, grzebiąc na wiele lat jej tajemnice.

Kamienica, w której mieści się Browar Pod Zamkiem zaczeliśmy budować w 2001 roku. Powstała ona na obrysie starych murów średniowiecznych stojących tu przed II Wojną Światową, kiedy Szczecin nazywał się jeszcze Stettinem. Pomysł na stworzenie restauracji z piwem rzemieślniczym i doskonałą kuchnią zaistniał w głowie Hanny Łangowskiej dawno temu. Jednak koncepcyjnie i realizacyjnie podeszliśmy do tematu dopiero na przełomie roku 2012 i 2013. Od początku projekt zakładał, że jako kamienica staromiejska parter i piwnice będą przeznaczone na gastronomię.

W latach 2012 - 2014 jeździliśmy po wielu miastach Europy, rozpoznawaliśmy temat browarowy i poszukiwaliśmy odpowiadającego nam producenta linii technologicznej Browaru. Rozmowy z wieloma piwowarami, producentami w różnych krajach trwały wiele tygodni. Wielokrotnie byliśmy uczestnikami na targach, gdzie mieliśmy okazjie spotykać się z wieloma specjalistami w materii piwa kraftowego. Wielokrotne degustacje dały nam niezły wgląd w znanych europejskich producentów browarów. I tak w 2014 roku wybraliśmy producenta z Monachium - JOH ALBRECHT.

Oprócz samej linii technologicznej Browaru Pod Zamkiem prowadziliśmy poszukiwania wytwórców pozostałych elementów lokalu, takich jak wentylacja, klimatyzacja, wyposażenie kuchni i wiele innych. Tu należy zaznaczyć, że wszystko w lokalu zostało postawione od zera. Odbywaliśmy niezliczone rozmowy wstępne i koncepcyjne z wieloma projektantami. W tym samym czasie odbywało się poszukiwanie finansowania, które przy udziale Pana Andrzeja Najdy udało się nam uzyskać podpisując umowę w Szczecińskim Funduszu Pożyczkowym w lII kwartale 2017. Od tamtej pory prace ruszyły pełną parą. W czerwcu 2018 roku przyjechała z Monachium i została ustawiona kompletna linia produkcyjna do produkcji piwa. Nad wyglądem lokalu czuwa pani architekt Dagmara Stacewicz – firma Atre, oraz nasz dobry opiekun pani Hania. Panie razem dobrały oświetlenia, materiały wykończeniowe i inne rozwiązania architektoniczne. Efekt końcowy można odglądać codziennie w godzinach otwarcia lokalu. 

Za całą inwestycję odpowiedzialna jest firma WONAR Hieronim Łangowski, który bacznym okiem, dzięki wieloletniemu doświadczeniu budowalanemu doglądał wszystkich ważnych spraw budowalnych. Browar Pod Zamkiem jest gastronomiczną i piwną wizytówką Szczecina. Dzięki niepowatarzalnemu klimatowi oraz doskonałej kuchni nasza restauracja jest obowiązkową pozycją na gastronomicznej mapie Szczecina.

 

Uwaga, ta strona używa COOKIES.

Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące COOKIES w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.

Zamknij