Bez nich nasza kuchnia nie byłaby regionalna. Przez wiele lat pokutuje przekonanie, że kuchnia regionalna nie może zaskakiwać. Nasz Szef Kuchni udowadnia, że jest zupełnie inaczej.
Oczywiście nie przedstawimy w jednym artykule informacji na temat naszych dostawców. Nie starczyłoby miejsca. Pozwólcie, że kilku z nich przedstawimy.
Łosoś jurajski
Hodowla Jurassic Salmon zlokalizowana jest w Janowie w woj. zachodniopomorskim. Prowadzona w wodzie geotermalnej, w zamkniętym obiegu wody. To jedyna tego typu hodowla w skali świata. Łosoś Jurajski nie ma styczności z wodami otwartymi. Woda stosowana w hodowli pozyskiwana jest z głębi ziemi w związku z czym nie jest zanieczyszczona toksynami lub innymi substancjami szkodliwymi dla zdrowia. Woda, w której prowadzona jest hodowla, pozyskiwana jest z odwiertu o głębokości ponad 1 km (1224,5 m p.p.m.). Pochodzi z okresu dolnej jury i liczy blisko 150 mln lat. Ze względu na zamknięty obieg Łosoś Jurajski nie ma styczności z innymi organizmami wodnymi, co przy zachowaniu reżimu sanitarnego powoduje pełne bezpieczeństwo hodowli.
Pieczemy chleb żytni, słodowy na zakwasie. Pieczemy go z dodatkiem słodu pilzneńskiego i młóta po produkcji pilznera. Chleb wyrasta na ponad stuletnim zakwasie o wdzięcznej nazwie Hieronim. Recepturę, oraz tradycyjny sposób wypieku naszego chleba wg pomysłu szefa kuchni browaru, opracował i stałą fachową opieką otoczył Arek Andrzejewski . '...Mówią o nim Chlebodawca. Znany też jest jako Polski Król Chleba. Jego insygnia to drewniana łyżka i słój z wiekowym zakwasem. Chleba uczył się sam.
CDN...